Artikkelit – 15.05.2023

Kurvaa kohti kesää kiiltävällä autolla! Tässä pikafiksivinkit auton ylläpitoon.

Kurvaa kohti kesää kiiltävällä autolla! Tässä pikafiksivinkit auton ylläpitoon.

Aivan pohjoisinta Suomea lukuunottamatta viimeisetkin lumikinokset ovat sulaneet ja melkein kaikille mökkiteille pääsee jo kesärenkailla. Pahimmat pölytkin on lakaistu teiltä pois, ja nurmikot vihertävät. Vesisateita odotellaan vielä, mutta kuivalla kelillä on hyvä aika laittaa auto kesäkuntoon.

Nastojen ropinalle ei ole enää aihetta, vaihda siis kesärenkaat alle nyt!

Kuten todettua, lähes koko valtakunnassa pärjää kesärenkailla, joten nyt on hyvä hetki marssia autotalliin tai hurauttaa omaan rengashotelliin vaihtamaan kesärenkaat alle. Kotioloissa vaihtavan kannattaa lukea viimeisin juttumme renkaanvaihdosta, etenkin jos kaikki vaihtoon liittyvät seikat eivät muistu mieleen heti. 

Renkaanvaihdon aikana on hyvä tehdä silmämääräinen tarkistus myös auton alustan näkyville osille. Repsottavat suojakumit tai hikoilevat osat voivat kieliä lähestyvästä korjaustarpeesta. Talvirenkaiden epätasainen kuluminen voi myös kieliä alustassa piilevistä vioista, jotka eivät välttämättä välity ajotuntumaan asti. Myös jarrupalojen ja -levyjen tilanne kannattaa tarkastaa, jotta vaihtotarve ei tule yllätyksenä.

Talvivanteet on myös syytä pestä, jotta korroosio ei pääse rapauttamaan vannetta ja mahdolliset vannevauriot paljastuvat lian alta. Vanteiden lika on yleensä todella tiukassa ja pesua varten kannattaakin hankkia vanteille tarkoitettuja aineita.

Helli autoasi – anna sille kunnon pesu omin kätösin!

Puhtaalla autolla on huomattavasti mukavampi ajaa kun ikkunoista näkee kunnolla ulos eikä autosta noustessa tarvitse murehtia housunlahkeiden likaantumisesta. Todellinen kotipesijä kuitenkin hankkii painepesurin, siihen liitettävät lisäosat ja vielä erilaisia pensseleitä rakosia varten, mutta kotona pesuun riittää myös ihan pelkkä vesiletku, painepullo ja pesukintas. Mitäs autoa pestessä kannattaa muistaa? 

  1. Esipese auto huolellisesti, sillä nopealla huuhtaisulla saa suurimman osan irtoliasta ja pölystä irti. 
  2. Levitä pesuaine huuhdellulle autolle. Painepesuriin kiinnitettävällä lisäosalla vaahdottaminen on nopeaa, mutta tavallisella painepullollakin homma hoituu helposti. Älä pese autoa auringonpaisteessa, jotta pesuaine ei kuivahda pintaan!
  3. Käy auto läpi pesukintaan tai -sienen kanssa. Jos auto on erityisen likainen, huuhdo pesuväline välillä, jotta lika ei naarmuta auton pintaa.
  4. Huuhtele pesuaine pois. Huuhteluun on kahta koulukuntaa. Osa huuhtelee ylhäältä alas ja toiset alhaalta ylös. Tärkeintä on kuitenkin se, että pesuaine huuhtoutuu kokonaan pinnalta pois.
  5. Kuivaa auto mikrokuituliinalla, jotta vesipisarat eivät kuivahda pinnalle ja jätä rumia jälkiä. Kuivuneet pesuainejäämät saattavat vahingoittaa auton pintaa.
  6. Muista pestä ja kuivata myös ovien ja peräkontin välit! Ne keräävät myös jonkun verran likaa, jos auton oven alaosa ei ulotu pitkälle.

Puhdas auto kannattaa pinnoittaa, jotta seuraava pesukerta ei ole yhtä työläs.

Auto pysyy helpommin puhtaana koko kesän kunhan jaksaa nähdä hieman vaivaa ja pinnoittaa tai vahata auton pesun jälkeen. Tällöin vesipisarat liukuvat auton päältä pois, eivätkä jää lillumaan konepellille vesisateen jälkeen. Pintapölyt on siis helppo vain huuhtaista pois eikä likakaan tartu pinnoittamisen jälkeen niin tiukasti.

Perinteinen autovaha on edelleen varma valinta, mutta se vaatii hieman enemmän työtä onnistuakseen. Vahausta, kuten auton pesuakaan ei tule tehdä suorassa auringonpaahteessa ja pinnan on todellakin oltava puhdas, sillä vaha hangataan auton pintaan.

Nopeammat, suihkutettavat pinnoitteet ovat nousseet vahauksen rinnalle suosiossa. Ne eivät usein edes vaadi auton pinnan hankaamista suihkuttamisen jälkeen, vaan ne huuhdellaan pinnalta pois, sillä vesi aktivoi pinnoitteen. Ne kestävät kuukausia ja uudelleenpinnoittaminen on aina yhtä nopeaa kuin ensimmäiselläkin kerralla.

Laita kuramatot talviteloille ja siisti sisustakin nyt kun hommissa ollaan!

Sisätilojakaan ei kannata jättää huomiotta nyt kun auto on ulkopuolelta kiiltävä. Pinnat on kätevä pyyhkäistä nopeasti pölyhuiskalla tai kostealla liinalla. Näyttöjä pyyhkiessä pidä huoli, että et suihkuta niiden pintaan aineita, jotka voisivat vahingoittaa niitä – etenkin kosketusnäyttöjen kanssa saa olla tarkkana.

Tuulilasi kerää helposti sisäpuolelle likaa ja pölyä, jota ei pilvisellä säällä huomaa. Perinteinen sanomalehtikikka toimii, mutta parhaan tuloksen saa kun puhdistat sen asianmukaisella lasinpesuaineella ja liinalla. Päivänpaiste paljastaa lopputuloksen, joten putsaa lasi kirkkaana päivänä.

Kumimatot on mukava vaihtaa kangasmattoihin, kunhan talven pölyt ja pikkukivet imuroi alta pois. Imuria kannattaa näyttää myös penkeille, varsinkin jos säädettävä reisituki muistuttaa murukourua. Penkkien pesua kannattaa harkita jos kankaassa on likaa tai nahka on nahistunut. Käytä silloin niille soveltuvia pesuaineita, jotta penkit eivät pääse kulahtamaan.

Puhtaalla autolla on mukava lähteä kohti kesää! 

Nyt kun auto on putsattu kunnolla niin sisältä ja ulkoa, kannattaa pesuväliä lyhentää kesälläkin. Lika ei ehdi pinttyä pintaan tai naarmuttaa autoa kun edes huuhtaiset sen silloin tällöin – arvokin säilyy paremmin ja maalipinta kiittää!

Autosi hinnan saa muuten selvitettyä kätevästi ajamalla lähimpään liikkeeseemme, varsinkin nyt kun autosi on putipuhdas! Meillä on yli 3 000 laatuautoa, joista löytyy varmasti sinulle sopiva auto, jos vaihto on käynyt mielessä. Tule käymään ja kokeilemaan erilaisia autoja!