Artikkelit – 07.06.2023

Leppoisasti lomalle – autolla lomamatkalle lähtevän tarkistuslista

Leppoisasti lomalle – autolla lomamatkalle lähtevän tarkistuslista

Kesälomakausi on alkanut ja lomasuunnitelmia ja -unelmia toteutetaan jo ympäri Suomea. Useimmat nauttivat kesästä kotimaassa, etenkin jos kelit osuvat kohdilleen. Kotimaanmatkailu onkin kätevintä autolla, sillä nelipyöräisellä pääset kokemaan ja näkemään tavallista enemmän eikä rajoitteita ole. Mitä siis kannattaa ottaa huomioon kun lähtee autolla lomamatkalle?

Selvitä autosi kunto ennen matkaa

Kun autosi voi hyvin, voit lomailla turvallisin mielin eikä sinun tarvitse pelätä moottorivalon ilmestymistä mittaristoon. 

Hoida lähestyvät huollot kuntoon ja tee pikatarkistus renkaille ja jarrupaloille niiden kulumisen osalta, jotta vältyt mahdollisilta ikäviltä tilanteilta. Tarkista ainakin öljytasot ja täytä tuulilasinpesunestesäiliö, jotta saat itikat putsattua lasista pois. Pyyhkijänsulatkin saattavat olla kärsineet talven jäljiltä, joten vaihda ne tuoreisiin, niin näkyvyys säilyy hyvänä!

Pakkaa tehokkaasti ja turvallisesti

Pursuava peräkontti vaikeuttaa kassiin unohtuneen tavaran kaivamista, sekä lisää kulutusta ja voi olla mahdollinen turvallisuusriski. Kattoa myöten lastattu auto on vaarallinen hätäjarrutustilanteessa, jos takapenkiltä tai peräkontista voi singota esineitä etupenkkiläisiä päin. Pakkaa siis mukaan vain välttämättömät tavarat, niin sinulle jää tilaa myös mahdollisille tuliaisille. Säädä myös renkaiden ilmanpaineet kuorman mukaan, jotta auton ohjautuvuus ei kärsi.

Pyörää kuljettaessa ota huomioon, että pyöränkuljetusteline ei saa peittää rekisterikilpeä. Lyhyillä matkoilla perinteisen telineen käyttöä saatetaan katsoa läpi sormien, mutta runsaasti pyörän kanssa reissaavan kannattaa investoida kunnon telineeseen, johon saa kiinnitettyä rekisterikilven. Myös kattoteline on oikein oiva vaihtoehto, jos perään ei halua kiinnittää mitään.

Suunnittele reittiä hieman ennakkoon, vaikkei sinulla olisikaan määränpäätä

Karkea suunta määränpäähän kannattaa vilkaista kartasta tai navigaattorista, jotta osaat ennakoida mahdolliset tietyömaat tai esteet matkalla. Myös pysähdystauot on hyvä suunnitella jollain tasolla ennakkoon, sillä pienemmillä paikkakunnilla huoltoasemien aukioloajat voivat olla vaihtelevat. Polttomoottoriautolla liikkeellä olevalla on enemmän valinnanvaraa tankkauspisteille, sähköautoilija osaa varmasti suunnitella jo ajoreittinsä latauspaikkojen mukaisesti.

Ulkomaille suunnatessa tarkista vakuutukset ja turvavarusteet

Rahoituksella hankitun auton kohdalla tarkista omalta vakuutusyhtiöltäsi millainen politiikka heillä on ulkomaanmatkojen kannalta. Joillekin riittää ilmoitus ja osalta täytyy tilata kirjallinen maastavientivaltakirja, vaikka pyörähtäisi länsinaapurissa ostosmatkalla. Myös vakuutusten korvauspolitiikka matkan ja auton osalta kannattaa tarkastaa ja päivittää, jos niissä havaitsee puutteita.

Turvavarusteiden osalta Suomessa on melko löysä lainsäädäntö. Palosammutinta tai ensiapulaukkua ei vaadita ja autosta poistuessakin tavalliset heijastimet riittävät. Baltian kautta Eurooppaan huristellessa tulee kuitenkin huomioida se, että esimerkiksi Latviassa ja Liettuassa ensiapulaukku on pakollinen varuste myös ulkomaissa rekisteröidyille autoille. Autoliiton sivulta on kätevä tarkastaa, mitkä turvavarusteet ovat pakollisia missäkin maassa.

Kotimaassakin matkailevan tulisi tarkastaa vararenkaan kunto tai paikkapullon päiväys – rengasrikko voi yllättää koska tahansa!

Kesäkiesin ehtii vielä vaihtaa parempaan

Jos nykyinen auto tuntuu riittämättömältä lomareissua ajatellen, tai haluat muuten vain vaihtaa parempaan, meillä on yli 3 000 erilaisille lomareissuillle sopivaa autoa valikoimassamme!