Käyttövoimat – 30.12.2022

Sähköautojen myynti lähes tuplaantui, diesel edelleen kärjessä – “Kysyntä polttomoottoreille on ollut tasaista”

Sähköautojen myynti lähes tuplaantui, diesel edelleen kärjessä – “Kysyntä polttomoottoreille on ollut tasaista”

Sakan kuluneen vuoden myydyimmät autot kulkivat edelleen perinteisillä polttomoottoreilla. Vaihtoehtoisten käyttövoimien kysyntä kasvoi, mutta dieselin ja bensan etumatka on vielä pitkä.

“Sähköistettyjen vaihtoehtojen kysyntä kasvoi kautta linjan – sähköautojen osuus myynnistä kasvoi 0,9 %-yksikköä ja hybridien kokonaisosuus yli 2,1 %-yksikköä. Sähköautojen myynti lähes tuplaantui, mutta niiden osuus kokonaismyynnistä jää vielä reiluun kahteen prosenttiin”, kertoo Saka Finlandin liiketoimintajohtaja Petri Poukkula.

“Reilu pari prosenttia on kuitenkin määrällisesti jo paljon, kun puhutaan yli 30 tuhannen auton vuosittaisesta myynnistä. Vuonna 2021 myimme yli 33 000 autoa ja tällekin vuodelle teemme hyvän kasvun, huolimatta alavireisestä markkinatilanteesta. Lopulliset myyntiluvut varmistuvat kunhan saamme vuoden viimeisetkin kauppapäivät päätökseen”, Poukkula jatkaa.

Perinteinen polttomoottori sai osakseen suurta mediahuomiota pitkin vuotta, kun polttoaineiden hinnat nousivat Ukrainassa syttyneen sodan vuoksi. Huippuhinnoista on tultu alaspäin ja uutisointikin aiheen ympärillä on hieman hiipunut. Sakalla polttomoottoreiden osuus kokonaismyynnistä laski vain 2,9 %-yksikköä, kun kaasuautojen osuus säilyi ennallaan.

“Dieselin prosentuaalinen osuus myynneistä laski hieman verrattuna viime vuoteen. Bensiinin osuuden kasvu paikkasi kappalemääräisesti dieselin laskun. Kysyntä dieselille on kuitenkin ollut läpi vuoden tasaista, eikä hiipumisen merkkejä ole näkynyt. Uskon, että perinteiset polttomoottorikäyttöiset autot säilyttävät asemansa myös ensi vuonna”, Poukkula pohtii.

Myydyin kärkikolmikko noudattaa suomalaisten autotottumuksia

Sakan vuoden 2022 myydyimpien autojen kärkikolmikkoon mahtuu kansanautoja kaksin kappalein, mutta myös saksalaista premiumia arvostetaan myös enenevissä määrin. Yli puolet myydyistä autoista olivat etuvetoisia ja maastureiden menekki söi farmareiden suosiota. 

“Vuoden kolmen kärki on Volkswagen Passat, Skoda Octavia sekä Mercedeksen C-sarjalainen. Voittajaa ei voi vielä julistaa, sillä kolmikon erot lasketaan muutamissa kappaleissa. Tämä kisa jatkuu viime metreille!”, Poukkula päättää.