Tiedotteet – 21.04.2023

Suomalaiset haluavat uudempia ja vähemmän kuluttavia autoja. Auton ulkonäöstäkään ei haluta tinkiä

Suomalaiset haluavat uudempia ja vähemmän kuluttavia autoja. Auton ulkonäöstäkään ei haluta tinkiä

Auto vaihdetaan pääasiassa siksi, että alle halutaan uudempi ja vähemmän kuluttava kulkupeli, selviää Sakan maaliskuussa 2023 tekemästä asiakaskyselystä. Yli 56 prosenttia vastaajista kertoi haluavansa uudemman ja vähemmän kuluttavan auton.

“Kalliit polttoaineiden hinnat ovat siirtäneet kiinnostusta pieniruokaisempiin autoihin. Kulutuksen pieneneminen vaihtaessa uudempaan tulee yleensä myös “kylkiäisenä”, sillä uudemmat autot ovat lähtökohtaisesti vähemmän kuluttavia”, kertoo Oulun Sakan myyntipäällikkö Marko Sikala.

Polttoaineiden huippuhinnoista on tultu jo hetki sitten alas ja bensiini ja diesel ovat jälleen suunnilleen saman hintaisia. Puolentoista euron litrahinta on kuitenkin muisto vain, sillä kahden euron tuntumassa tullaan olemaan vielä jonkun aikaa, ellei hallitus tee uusia päätöksiä jakeluvelvoitteen suhteen.

“Viimevuotinen polttoaineiden raju hinnanousu näkyi vain hetken aikaa myynneissä, mutta auton pienempi kulutus nykyiseen verrattuna jäi elämään sen seurauksena.”

“Pienemmän kulutuksen lisäksi vaihdon syynä on usein elämäntilanteen muuttuminen. Tarvitaan joko suurempi tai pienempi auto. Jotkut haluavat myös kokeilla sähköistettyjä vaihtoehtoja, jos siihen on mahdollisuus”, Sikala jatkaa.

Vaihdon syitä elämäntilanteen muuttumisen ja vähemmän kuluttavan auton auton lisäksi on myös aiemman auton hajoaminen tai käyttövoiman vaihtaminen. Ensimmäisen auton hankkiminen meni näiden edelle, sillä lähes 13 prosenttia vastaajista oli vielä autottomia.

Kysyimme lisäksi, mitä ominaisuuksia autossa arvostetaan. Monipuolisten lisävarusteiden ja pienen kulutuksen edelle meni yllättäen auton ulkonäkö. Lähes 73 prosenttia vastaajista piti auton ulkonäköä tärkeänä. Seuraavaksi eniten arvostettiin monipuolisia lisävarusteita 53,5 prosentilla.

“Se on ehkä sellainen suomalainen juttu, että ei kehdata sanoa ääneen kuinka tärkeää auton ulkonäkö tai merkki loppupeleissä on. Kaupoille tullessa nostetaan ne muut tärkeät asiat esiin, kuten kulutus ja varusteet, vaikka ulkonäkö voi olla ratkaiseva tekijä sille mikä auto kaupasta lähtee mukaan”, Sikala toteaa.

 

Viisi arvostetuinta asiaa autossa (prosenttia vastaajista):

Auton ulkonäkö 72,9 %

Monipuoliset lisävarusteet 53,5 %

Pieni kulutus 51,2 %

Merkki 42,7 %

Suuri teho 36,5 %

 

Kysely toteutettiin saka.fi -sivustolla 8.– 29.3. ja vastauksia kerättiin 1043 kappaletta. Vastaajien ikä vaihteli 18–65+ välillä.