Tesla Model Y
Tesla Model Y on amerikkalaisen Teslan viides automalli, joka esiteltiin vuonna 2019. Markkinoille se saapui vuonna 2020. Se jakaa noin 75% rakenteestaan ja osistaan sedan-mallisen Tesla Model 3:n kanssa, ollen samalla sen crossover-vastine. Se muistuttaakin ulkoisesti ikään kuin katosta ylöspäin venytettyä Model 3:sta.
Samassa kokoluokassa Tesla Model Y:n kanssa on esimerkiksi Mercedes-Benz EQC, Volkswagen ID.4 ja Skoda Enyaq.
Millaisia turvallisuusominaisuuksia Tesla Model Y:ssä on?
Nykyautolle ominaisesti Tesla Model 3 on kolariturvallinen ja varustettu useilla törmäyksiä ennaltaehkäisevillä toiminnoilla, kuten etu- ja sivutörmäyssuojilla. Sähköautojen perusrakenne, jossa akku on sijoitettu auton pohjaan takaa myös matalan kaatumisriskin ja painopisteen. Auto sai myös viiden tähden luokituksen Euro NCAP -testeissä pienten maasturien kategoriassa vuonna 2022.
Parkkipaikan vahinkoja silmällä pitää Teslan Sentry-toiminto, joka tallentaa videokuvaa auton ympärillä tapahtuvasta epäilyttävästä liikennihdästä. Oveen lommon jättänyt autoilija on siis mahdollista saada kiinni jälkeenpäinkin, vaikka itse et osunut paikalle aiemmin.
Tesla Model Y
Mitkä ovat Tesla Model Y:n akku- ja moottorivaihtoehdot?
Tesla Model Y on saatavilla muutamilla eri akku- ja moottorivaihtoehdoilla. Rear Wheel Drive on nimensä mukaisesti takavetoinen mall. Se on valittavissa joko tavallisena vaihtoehtona tai isompiakkuisena Long Range -mallina.
Long Range AWD on nelivetoinen ja etenemiskykyinen vaihtoehto, joka on malliston suosituin valinta kantaman ja tehon tasapainoittelun puolesta. Siitä on saatavilla myös tehomalli Performance, joka tuo mukanaan myös sporttisemman alustan ja tehokkaamman moottorin. Performance-mallit erottaa punaisesta viivasta “Long Range”-mallimerkinnän alapuolella.
Millainen on Tesla Model Y:n kantama ja latausteho
Pieniakkuisempaa takavetoista mallia lukuunottamatta koko mallisto latautuu pikalaturilla maksimissaan 250 kW:n teholla ja pieniakkuinen malli 170 kW:n huipputeholla.
Kantama vaihtelee mallistossa noin 400–600 kilometrin välillä mallista riippuen, nelivetoiset ovat noin 500 kilometrin tuntumassa ja suurempiakkuinen takavetoinen malli hätyyttelee ainakin paperilla 600 kilometrin kantamaa.
Yleisesti Teslan kantama on pisimpien joukossa kaikista tehdasvalmisteisista sähköautoista. Kantamaan vaikuttaa kuitenkin vallitsevat sääolosuhteet, kuljettajan ajotyyli ja esimerkiksi renkaiden laatu ja vanteiden koko.
Millaiset ovat Tesla Model Y:n sisätilat?
Teslan sisätilat ovat tunnetusti minimalistiset, eikä Model Y tee poikkeusta. Sisätilaa hallitsee vaakatasossa oleva näyttö, jonka kautta lähes kaikki auton toiminnot säädetään. Ratissa on muutama rulla ja sen takana pari viikseä vilkuille ja etenemissuunnan valitsemiselle. Ratin takana ei ole mittaristoa, vaan nopeus näkyy keskiruudun vasemmasta reunasta.
Korkeampi istuma-asento yhdistettynä matalaan kojelautaan tarjoaa mukavat näkymät eteenpäin ja sivuille. Takapenkkiläisillä on mukavammat oltavat täällä kuin Model 3:ssa, sillä korkeampi penkki tarjoaa pidemmille kyytiläisille paremman reisituen. Tässäkin mallissa on lasikatto, joka tuo myös avaruutta sisätiloihin.
Takakontti on hyvin kantikkaan muotoinen ja suurivetoinen, joten tavarat mahtuvat helposti kyytiin. Tavaratilan välipohjan alla on myös lisätilaa, jonne voi sujauttaa vaikkapa latauskaapelin, ellei sitä sitten säilytä keulassa sijaitsevassa etukontissa – konepellin alla kun ei ole moottoria, niin sinne on voinut sijoittaa säilytystilan.
Millaista teknologiaa Tesla Model Y:ssä on?
Tesla Model Y:ssä on kuljettajaa avustavia Autopilot-järjestelmiä, jotka vähentävät kuormitusta ajon aikana ja parantaa ajokokemusta, sekä yleistä turvallisuutta matkan aikana. Järjestelmä vaatii kuitenkin tarkkaavaisen käsiparin ohjauspyörään, eikä kyseessä ole itsestään ajava auto.
Järjestelmän eri tasot ovat:
- Autopilot adaptiivisella vakionopeudensäätimellä ja automaattiohjauksella. Järjestelmä sovittaa nopeuden ympäröivän liikenteen mukaan ja pitää auton omalla kaistallaan.
- Paranneltu autopilot Summon-toiminnolla, autoparkilla ja automaattisella kaistanvaihdolla. Summon-toiminto pysäköi auton ahtaaseenkin tilaan mobiilisovelluksen avulla.
- Täysin itsestään ajava ominaisuus, FSD, joka yhdistää autopilotin ja parannellun autopilotin toiminnot, sekä liikennevalojen ja stop-merkkien tunnistustoiminnon. Järjestelmä on vielä kehitteillä ja tulee sisältämään tulevaisuudessa myös automaattiohjauksen kaupunkiajossa.
Kenelle Tesla Model Y sopii?
Tesla Model Y on erinomainen valinta täyssähköistä perheautoa etsivälle, sillä väljät sisätilat ja runsas tavaratila tekevät siitä monikäyttöisen auton. Vetokapasiteettiakin löytyy tehdasasenteisen vetokoukun myötä, jolla saa vetää jopa 1600 kiloa.