Tiedotteet – 02.03.2023

Korkojen nousu ja inflaatio ei näy autokaupoilla – käytettyjen autojen kauppa elpyy

Korkojen nousu ja inflaatio ei näy autokaupoilla – käytettyjen autojen kauppa elpyy

Käytettyjen autojen kauppa osoittaa elpymisen merkkejä vaikean ja alakuloisen viime vuoden jälkeen. Autoalan tiedotuskeskus julkaisi juuri helmikuun 2023 luvut, ja käytettyjen autojen kauppa kasvoi puolitoista prosenttia viime vuoteen verrattuna. 

Kasvu on syntynyt siitä huolimatta, että vuoden markkina on ollut myllerryksessä inflaation ja nousseiden korkojen myötä. Vaikka korot ovat huipussaan tällä hetkellä, autokauppa porskuttaa menemään.

“Tuntuu siltä, että ihmisten viime vuosi meni tunnustellessa, että iskeekö korkojen nousu ja inflaatio omalle kohdalle kuinka pahasti. Patoutunut kysyntä tuntuu purkautuvan nyt”, arvioi liiketoimintajohtajamme Petri Poukkula.

Käytettyjä autoja 24 paikkakunnalla ja etänä kauppaava Saka Finland kasvoi viime vuonna, vaikka ala koki kovia. Kasvu hidastui aiempiin vuosiin verrattuna, mutta nyt vauhti on jälleen kiihtymässä. 

“Helmikuun myyntimme kasvoi noin 24 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Samalla aikavälillä rahoituskorot ovat nousseet useilla prosenttiyksiköillä. Korkojen nousu ei näy hidastuvana kysyntänä, kuten Autoalan tiedotuskeskuksen luvuistakin voi päätellä. Ladattavien hybridien kysyntä kaksinkertaistui vuoden takaiseen verrattuna, mutta pelkällä polttomoottorilla kulkevat pitävät edelleen ylivoimaisesti kärkisijaa hallussaan.”

“Autounelmasta ei luovuta herkästi, sillä elämäntilanteet muuttuvat jatkuvasti. Välillä tarvitaan enemmän tilaa perheen tai harrastusten vuoksi, tai sitten halutaan hieman uudempaa ja paremmin varusteltua vanhan tilalle. Autonvaihtotarve on ikään kuin jatkuvasti vakio”, Poukkula päättää.