Tiedotteet – 24.02.2023

Neutraaleja värejä suositaan autokaupalla – vaikutus auton arvoon voi yllättää.

Neutraaleja värejä suositaan autokaupalla – vaikutus auton arvoon voi yllättää.

Suomalaiset suosivat neutraaleja värejä, ainakin mitä tulee auton värin valitsemiseen. Sakan vuoden 2022 noin 35 000 myydystä autosta suurin osa oli väriltään mustia. Toisiksi valituin väri oli valkoinen. Oulun Sakan myyntipäällikkö Marko Sikalan mukaan suosituimmat värit eivät ole suuri yllätys.

“Nytkin kun katsoo hallissa myytävänä olevia autoja, suurin osa on mustia, valkoisia tai muuten hyvin tummansävyisiä värejä. Tavanomaisen väriset autot menevät helposti kaupaksi, kun väri ei herätä suuria tunteita puolesta tai vastaan”, hän kertoo.

Yleinen uskomus auton värin vaikutuksesta auton jälleenmyyntiarvoon pitää paikkansa. Neutraalit värit ovat yleensä hieman arvokkaampia kuin räikeät värit, ainakin kun puhutaan tavanomaisista autoista. 

“Sehän on aivan selkeää, että esimerkiksi keltaiselle autolle on vähemmän ostajia, kuin valkoiselle. Harvemmassa ovat ne, jotka tulevat etsimään juuri tiettyä väriä, jolloin ostajakunta on huomattavasti kapeampi, mikä yleensä näkyy auton jälleenmyyntiarvossakin”, Sikala toteaa

Poikkeuksiakin kuitenkin on. Erikoisempien automallien huomiota herättävät värit voivat olla jopa tuhansien eurojen lisävaruste, jolloin se heijastuu auton jälleenmyyntiarvoon positiivisesti.

“Esimerkiksi Mercedeksen AMG-malleissa, Audin RS-malleissa ja muissa vastaavissa sporttiautoissa erikoisvärit maksavat helposti tuhansia euroja, jolloin esimerkiksi vihreä väri voi olla arvoa nostattava. Erikoismallien kysyntä ja asiakaskunta poikkeaa merkittävästi verrattuna tavallisiin autoihin, jolloin erikoinen väri on yleensä jopa myyntivaltti”, Sikala valaisee.

Sakan vuoden 2022 valituimmat värit:

  1. Musta
  2. Valkoinen
  3. Harmaa
  4. Sininen
  5. Punainen