Käyttövoimat – 11.04.2023

Konepellin alle halutaan edelleen bensiini- tai dieselmoottori. Sähköistettyjen kysyntä on kasvussa, mutta se ei näy vielä myyntiluvuissa

Konepellin alle halutaan edelleen bensiini- tai dieselmoottori. Sähköistettyjen kysyntä on kasvussa, mutta se ei näy vielä myyntiluvuissa

Maaliskuussa 2023 teettämässämme kyselyssä selvitettiin, mitkä asiat autoilussa ovat tärkeitä kuluttajille ja mitä uudelta autolta odotetaan. Kyselystä kävi ilmi, että yli 76 prosenttia vastaajista haluavat konepellin alle polttomoottorin. Sähköistettyjen autojen kysyntä on kasvussa, mutta se ei näy vielä myyntiluvuissa.

“Alkuvuonna myymiemme autojen käyttövoimajakauma peilaa lähestulkoon prosentilleen kyselyn tuloksia, joten en ole suuresti yllättynyt. Ainoastaan kiinnostus täyssähköautoja kohtaan ei heijastu myyntilukuihin”, toteaa liiketoimintajohtajamme Petri Poukkula.

Alkuvuonna 2023 Sakan myymistä autoista noin 48 prosenttia oli dieseleitä ja 32 prosenttia bensiinejä. Kyselyssä noin 46 prosenttia vastaajista toivoi konepellin alle bensiinimoottorin ja vastaavasti noin 30 prosenttia dieselmoottorin.

“Negatiivinen uutisointi polttomoottoria ja erityisesti dieseliä kohtaan vaikutti myyntiin vain hetkellisesti viime vuoden alkupuolella. Muutoin ne ovat olleet vankkumattomasti myydyimpien käyttövoimien kärjessä”, Poukkula avaa myyntiosuuksia.

“Nyt kun EU:n kaavailtu täyskielto polttomoottoreille vuodesta 2035 alkaen kumottiin synteettisten polttoaineiden poikkeuksella, on polttomoottorilla vielä kymmeniä vuosia elinaikaa myös uusissa autoissa ja synteettisten polttoaineiden tuotanto ehditään tuoda sille tasolle, että hintakin tulee alaspäin. Uskon, että näemme myös kehitystä polttomoottorin energiatehokkuudessa nyt kun EU-alueelle kaavailtu kielto on kumottu”, hän jatkaa.

Sähköistetyt vaihtoehdot tulivat polttomoottoreiden jälkeen. Ladattavan hybridin halusi yli 13 prosenttia vastaajista, sähkön kannatus oli vajaat 8 prosenttia. Myyntiosuudet alkuvuonna tammi–maaliskuussa olivat noin 12 prosenttia ladattavien hybridien osalta ja hieman yli kaksi ja puoli prosenttia täyssähköautojen osalta.

“Kiinnostus täyssähköjä kohtaan on kasvussa, mutta omien ajotottumusten sovittaminen niiden asettamiin rajoitteisiin mietityttää vielä monia. Siksi useimmat valitsevatkin ladattavan hybridin, jolla voi ajaa vaikkapa työ- ja kauppamatkat pelkällä sähköllä. Kaikille käyttövoimille löytyy kuitenkin oma ostajakuntansa”, Poukkula päättää.

 

Viisi toivotuinta käyttövoimaa seuraavalle autolle:

Bensiini 46,5 %

Diesel 30,1 %

Plug in -hybridi 13,6 %

Sähkö 7,6 %

Kaasu 2,2 %