Artikkelit – 27.03.2023

Jään alta paljastuva asvaltti on varma lähestyvän kesän merkki. Muista nämä vaihtaessasi renkaita!

Jään alta paljastuva asvaltti on varma lähestyvän kesän merkki. Muista nämä vaihtaessasi renkaita!

Talvirenkaiden käyttövelvoite päättyy jälleen 31.3. ja kesärenkaat saa vaihtaa alle lain puitteissa. Etelässä tiet ovat jo pääasiassa kuivia ja sulia, ja jotkut ovat jo varmasti vaihtaneetkin kesärenkaat alle. Yöpakkasten ja takatalven riski saattaa kuitenkin siirtää vielä renkaanvaihtohaluja hieman myöhemmäksi ja pohjoisessa on lunta vielä metrikaupalla. Joka tapauksessa viimeistään nyt kannattaa tehdä tarkistuskierros omille renkaille, jotta voit vaihtaa ne huoletta alle kun kelit sallivat.

Lain vaatima urasyvyys on vain minimi – pito-ominaisuudet heikkenevät jo aiemmin

Suomen laki vaatii, että kesärenkaissa on vähintään 1,6 mm urasyvyyttä pääurien kohdalla. Renkaassa onkin yleensä kulumisvaroitin tai -taulukko, josta voi tarkistaa ajankohtaisen tilanteen. Kuivalla kelillä renkaan kulumista ei välttämättä huomaa, mutta vesikelien aikana pito-ominaisuuksien heikkenemisen havaitsee helposti ja varsinkin vesiliirtoon joutumisen vaara on huomattavasti korkeampi.

Kesärenkaan suositeltu urasyvyys onkin noin 4 mm, joka takaa vielä hyvän hallinnan vesikeleilläkin. Parkkikolikkojen aika alkaa olla pysäköintisovellusten myötä ohi, mutta jos keskikonsolista löytyy kahden euron kolikko, on sen hopeareunus 4 mm levyinen. Reunan upotessa uraan voit ajella ainakin alkukesän huoletta.

Jos kolikon reuna pilkottaa ja turvallisuus mietityttää, kannattaa suunnata rengaskaupoille. Sesonki ei ole vielä kuumimmillaan, joten uusia renkaita ja vaihtoaikoja saa vielä hyvin. Viime kesän rengaspulastakin on selvitty ja saatavuus on hyvä melkein kaikilla merkeillä ja malleilla.

Aurinko paistaa ja asvaltti on sula, ei kun vaihtamaan!

Käsijarru päälle, vaihde tai parkki silmään ja vaihtohommiin! Viime kerrasta on taas aikaa, joten tässä vielä näppärä muistilista avuksi, kun lähdet etsimään mihin jätit tunkin alkutalvella: 

  • Löysää pultteja ennakkoon, ennen kuin nostat auton ilmaan. Riittää että pyöräytät ne auki.
  • Varmista, että nostat autoa oikeasta kohdasta. Erityisesti sähköautojen kanssa tulee olla tarkkana, jotta akkupaketin rakenne ei vaurioidu. Käytä tukevaa tunkkia. Hydraulinostinta käytettäessä noudata ohjeita ja erityistä varovaisuutta!
  • Varmista nostaessa, että auto ei pääse luiskahtamaan tunkilta tai tunkki auton alta.
  • Kun auto on ylhäällä, ota pultit ja talvirengas irti. Puhdista pultit ja mutterit. Muista myös puhdistaa vanteen ja auton vastinpinta liasta, niin vältyt tärinöiltä!
  • Kesärengas paikalleen! Kiristä pultit melkein loppuun asti, mutta älä käytä vielä hirveästi voimaa.
  • Kun olet vaihtanut renkaan ja laskenut auton alas, kiristä pultit momenttiavaimella oikeaan tiukkuuteen. Jos ulkomuisti pettää, oikean momentin löytää auton ohjekirjasta.
  • Tarkista rengaspaineet ennen kuin lähdet ajamaan. Liian matalat tai korkeat paineet lisäävät kulutusta, muuttavat ajo-ominaisuuksia ja kuluttavat rengasta epätasaisesti.
  • Muista suorittaa jälkikiristys momenttiavaimella noin sadan kilometrin ajon jälkeen!

Renkaat saa vaihdettua helpoiten vaihtamalla koko auton

Mitäpä jos vaihtaisit renkaat kaikista helpoimmalla tavalla tänä vuonna ja vaihdat kerralla koko auton? Sakan renkaanvaihtokausi alkaa myös lähiviikkoina ja etelässä voi päästä koeajolle kesärenkaiden hiljaisuuden siivittämänä. 

Yli 3 000 auton valikoimastamme löydät varmasti itsellesi sopivan kesäkiesin kuin uudemman käyttöautonkin. Tutustu autoihimme rauhassa kotisohvaltasi ja tule koeajolle!