Tiedotteet – 05.05.2023

Kaksi vuotta on keskimääräinen autonvaihtoväli. Kalleimmat autot voivat vaihtua jopa alle vuodessa

Kaksi vuotta on keskimääräinen autonvaihtoväli. Kalleimmat autot voivat vaihtua jopa alle vuodessa

Yli puolella suomalaisista autonvaihtoväli on enemmän kuin kaksi vuotta, selviää Sakan alkuvuonna tekemästä kyselystä. Jopa 57 prosenttia vastaajista kertoi vaihtavansa autoa harvemmin kuin kahden vuoden välein. 

“Tilastollisesti tarkasteltuna ja kyselyyn peilaten reilu pari vuotta on realistinen vaihtoväli asiakkaillemme”, avaa Sakan myyntijohtaja Olli Pietiläinen.

“Jos auto on hankittu rahoituksella, parissa vuodessa sitä ehtii lyhentää oikein mukavasti seuraavaa autoa ajatellen. Parissa vuodessa elämäntilannekin voi muuttua ja vaatimukset autolle olla aivan erit seuraavaa hankintaa pohtiessa”, hän jatkaa.

Hieman yli 40 prosenttia vastaajista kertoi olevan valmis sijoittamaan seuraavaan autoonsa noin 15–30 tuhatta euroa. Reilut 14 prosenttia vastaajista ovat valmiita raottamaan kukkaron nyörejään 30–45 tuhannen euron verran. 

Mitä kalliimpi auto on mielessä, sitä tiheämpi on myös vaihteluväli. Noin 7 prosenttia kertoo vaihtavansa autoa alle vuoden välein ja 11 prosenttia vuoden välein. Syy on yllättäen tunneperäinen, vaikka suomalaisia pidetäänkin järkevinä autoilijoina.

“Kyselystä nousee esiin hyvin tunnistettu asiakaskuntamme, jotka nauttivat eri autoilla ajamisesta. Heidän hankkimansa autot ovat korostuneesti hintavampia kuin keskivertoautot, sillä he etsivät uusia kokemuksia ja tuntemuksia autoilusta. Tämä näkyy lyhempänä vaihteluvälinä”, Pietiläinen kertoo.

“Mitään oikeaa tai väärää vaihteluväliä tai hintaluokkaa autolle ei kuitenkaan ole, sillä suurin osa autoilijoista vaihtaa auton tarveperusteisesti. Intohimoisena autoilijana on kuitenkin hienoa nähdä, että muutkin hakevat ratin takaa sitä samaa fiilistä mitä itsekin”, hän päättää.

Kysely toteutettiin saka.fi -sivustolla 8.– 29.3. ja vastauksia kerättiin 1043 kappaletta. Vastaajien ikä vaihteli 18–65+ välillä.