Artikkelit – 19.09.2022

Minkä auton ostaminen on järkevää juuri nyt?

Minkä auton ostaminen on järkevää juuri nyt?

Auton vaihtoa miettivä saattaa kokea pienoista epävarmuutta tällä hetkellä. Inflaatio, energian hinnan nousu, korkojen nousu… Uutiset eivät ole olleet kovin positiivisia. Käsijarrua ei kuitenkaan kannata vetää päälle, sillä auton ostaminen on edelleen turvallista. Oikea kysymys tilanteeseen onkin, että minkälainen ja minkä hintainen auto on omiin vaatimuksiin ja tarpeisiin sopiva.

Polttoaineiden hinnat ovat tulleet alas huipustaan. Nousevatko ne vielä?

Jakeluvelvoitteen laskeminen kesällä toi polttoaineiden hinnat takaisin kahden euron tuntumaan kahden ja puolen euron huippulukemista. Velvoitteen alennus on voimassa toistaiseksi vuoden 2022 loppuun asti ja vuoden 2023 alennus selviää nyt syksyllä.

Polttoaineiden hinta voi nousta alkuvuodesta hienoisesti, mutta puhutaan vain muutamista prosenteista, jos alentunut jakeluvelvoite jatkuu. Sen ei pitäisi näkyä pumpulla merkittävästi, joten perinteisellä polttomoottorilla kulkeva auto on turvallista ostaa, jos se on omiin käyttötarpeisiin paras valinta. Vaihtamalla uudempaan, kulutus voi pienentyä merkittävästi ja tilanteesta riippuen vakuutusyhtiösikin voi arvostaa turvallisempaa autoa hinnanalennuksen muodossa.

Polttomoottorin elinikä ainakin meillä koti-Suomessa on vielä pitkä, joten auton jälleenmyyntiarvosta ei kannata olla huolissaan. SakaVarmalla turvaat mielesi ja autosi, sillä se kattaa yllättävät korjauskulut, mikäli sellaisia sattuu ilmenemään.

Sähkön hinta on noussut voimakkaasti. Näkyykö se sähköautoilussa?

Sähkösopimukset ovat ennätyskorkeissa hinnoissa. Kotilataaja liputtanee edelleen pörssisähkön puolesta ja lataa autonsa öisin, mutta muu eläminen vaatiikin sitten jo suunnittelua. Kiinteiden sopimusten hinnat ovat hurjia ja sähkö- ja polttomoottoriautoilun hintaero on kaventunut tilannekohtaisesti melko ohueksi.

Asiointi- ja pikalataus on vielä toistaiseksi Suomessa edullista. Eri toimijoiden lataukset kWh-hinnalla pyörivät kolmenkymmenen sentin molemmin puolin. Hinnoissa on kuitenkin merkittävästi nousupainetta ja Ruotsin puolella Teslan latauspisteiden hinnat ovat jo yli 40 senttiä kilowattitunnilta. Norjassa pikalatauksen hinta joillakin toimijoilla on jo yli 80 senttiä, kun paikallinen kruunu käännetään euroiksi.

Matka-ajo pikalatauksia käyttäen on siis naapurimaissamme jo lähellä polttoaineiden tasoa, tai jopa kalliimpaa kuin pienikulutuksellisella dieselillä ajaminen. Suomen tilannetta on vaikea ennustaa, mutta sähköautoilu on toistaiseksi edullisempaa. Se tuo kuitenkin mukanaan pieniä huomioita, joten kannattaa miettiä tarkkaan sopiiko sähköauto omiin vaatimuksiin.

Entäpä auton rahoitus? Korkojen noususta puhutaan jatkuvasti.

Nousupaineet eivät ole jättäneet rahoituskorkoja huomioimatta. Ostaessa autoa rahoituksella etunasi on kiinteä kuukausierä. Vaikka maailmalla tapahtuisi mitä tahansa, meiltä ostamasi auton kuukausierä pysyy samana. 

Eli kaikesta huolimatta auto on edelleen turvallista ostaa?

Kyllä vain. Jos oma henkilökohtainen talous sen sallii ja ajatus vaihdosta on käynyt mielessä, niin nyt on erinomainen aika ostaa auto. Valikoimassamme on tällä hetkellä runsaasti hyvin varusteltuja autoja sopuhintaan. Kerro myyjillemme, millaiseen elämäntilanteeseen autoa etsit, niin osaamme auttaa. Voit myös tutustua yli 3 000 auton valikoimaamme rauhassa kotisohvaltasi käsin!