Hybridiautot ovat kasvattaneet suosiotaan valtavasti. Autokauppojen, myös Sakan, valikoimista löytyy runsaasti erilaisia hybridivaihtoehtoja, joista sopivimman valinta ei aina ole yksiselitteistä. Tässä artikkelissa esitellään yleisimmät vaihtoehdot ekologiseen ja taloudelliseen hybridiautoiluun.
Hybridillä tarkoitetaan autoa, joka käyttää voimanlähteenään kahta tai useampaa eri moottoria. Yleisimmin käytössä on perinteisen polttomoottorin ja sähkömoottorin yhdistelmä.
Hybridiautot voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: itselataaviin hybridiautoihin ja ladattaviin plug in hybrideihin, jotka tunnistaa yleensä PHEV-merkinnästä. Itselataavissa hybrideissä on lisäksi erilaisia alakategorioita riippuen siitä, miten tehokkaasti sähkömoottoria ajossa hyödynnetään.
Itselataavat hybridiautot (HEV)
Itselataavia hybridiautoja on ollut liikenteessä jo 1990-luvulta saakka Toyotan esiteltyä Prius-mallinsa vuonna 1996. Itselataavassa hybridissä on polttomoottorin lisäksi sähkömoottori, jonka akustoa ladataan ottamalla talteen auton jarrutusenergiaa. Tarvittaessa akkuja voidaan ladata myös polttomoottorin avulla, mutta niitä ei ole mahdollista ladata ulkoisesta lähteestä, eli sähköverkosta.
Itselataavalla ns. täyshybridiautolla voi ajaa pelkän sähkömoottorin voimin, mikä säästää polttoainetta, sähkömoottoria ja polttomoottoria yhtä aikaa käyttäen tai pelkällä polttomoottorilla. Auton hybridijärjestelmä valitsee älykkäästi kuhunkin tilanteeseen järkevimmän voimanlähteen tai niiden yhdistelmän. Eniten hyötyä täyshybridiautosta saavutetaan kaupunkiajossa, jossa tulee paljon jarrutuksia ja ajetaan alhaisilla nopeuksilla.
Itselataavista täyshybridiautoista suositumpia ovat tämän kategorian uranuurtajan Toyotan mallit sekä mm. Lexus-hybridit ja Hondan hybridimallit.
Itselataavien hybridien kategoriassa on myös ns. kevythybridejä (MHEV). Näissä autoissa sähkömoottori avustaa polttomoottoria käynnistyksessä ja kiihdytyksissä eikä pelkällä sähköllä ajo ole mahdollista. Moottori saa virtansa pieneen akkuun hidastusten ja jarrutusten yhteyksissä.
Lisäksi markkinoilla on ns. mikrohybridejä, jotka tosin eivät ole teknisessä mielessä hybridiautoja. Niissä ei ole sähkömoottoria vaan mikrohybridillä tarkoitetaan polttomoottorin start-stop käynnistys-sammutusautomatiikkaa, jossa moottori voidaan sammuttaa kesken ajon ja säästää täten hieman polttoainetta.
Ladattavat plug-in hybridiautot (PHEV)
Ladattavan plug-in hybridiauton sähkömoottorin akkuja voi nimensä mukaan ladata verkkovirralla. Akusto on yleensä itselataavan hybridin akustoa suurempi ja ajoon käytettävä sähkömoottori tehokkaampi. Ajon aikana ladattavat hybridit hyödyntävät itselataavien tavoin jarrutusenergian talteenottoa akkujen lataamiseen.
Ladattavilla plug-in hybridiautoilla voi ajaa pelkän sähkömoottorin voimalla yleensä 20–50 kilometrin matkoja, pisimmillään jopa 80–100 kilometriä. Täten polttoaineen säästö on selvästi itselataavia hybridejä suurempaa.
Plug-in hybridiautojen CO2-päästöt ovat yleensä hyvin matalat, mikä on positiivinen asia paitsi ympäristön myös autoveron kannalta.
Ladattavia hybridiautoja on markkinoilla hyvin monenlaisia ja eri merkit lähestyvät hybridien sähköisyyttä erilaisilla filosofioilla. Suosituimpia plug-in hybridiautoja ovat ovat ladattava Volkswagen Passat sekä Mitsubishi Outlander PHEV -maastoauto. Myös ladattavat hybridi-BMW:t ja Mercedes-Benzin plug-in hybridimallit ovat kysyttäjä.
Suosituimmissa plug-in hybridiautoissa polttomoottori käyttää bensiiniä. Markkinoilla on myös diesel- ja sähkömoottorilla eteneviä hybridiautoja, joista suosituin on Volvo V60.
Ladattavan plug-in hybridiautoa hankittaessa kannattaa varmistaa etukäteen auton latausmahdollisuus kotona ja mahdollisesti työpaikalla, jolloin auton ladattavuudesta saa irti täyden hyödyn ja säästön. Hybridiauton latausaika tyhjästä akusta täyteen kestää yleensä normaalilatauksella (sukopistoke) 10-12 tuntia ja suuritehoisemmalla pikalatauksella 1-2 tuntia.
Sakan hybridivaihtoautojen valikoimaan pääset tutustumaan tästä.
Myyjämme auttavat mielellään kaikissa hybridiauton hankintaan liittyvissä kysymyksissä.