Artikkelit – 22.08.2024

Vikisevätkö tuulilasinpyyhkijäsi? Vaihda ne ja tarkista nämä muutamat muutkin asiat, niin syksy voi saapua rauhassa.

Eikö tuulilasi puhdistu enää kunnolla ja auton sisäilmakin on hieman tunkkaisen oloinen? Ongelmaan on helppo ratkaisu, sillä tuulilasinpyyhkimien vaihtoon menee vain muutama minuutti ja raitisilmasuodatinkin hoituu vartissa. Lue miten homma hoituu ja mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta syksy voi saapua rauhassa!

Aloitetaan ensin helpommista toimenpiteistä, joihin menee muutamia minuutteja.

Syksy tuo mukanaan vesisateet ja kosteat kelit, jonka myötä tuulilasinpyyhkijöiden kunto paljastuu hiljalleen. Nitisevä, tai hinkkaava ääni ja kehno puhdistustulos viestii vaihdon tarpeesta. Pyyhkijänsulat kannattaa muutoinkin tarkistaa ja puhdistaa säännöllisesti, etenkin jos tuulilasisi on huonokuntoinen – pienet kiveniskemät ja säröt kuluttavat sulkia enemmän.

Tuulilaseille on olemassa myös vettä ja huurretta hylkiviä pinnoitteita, mutta huonosti “asennettuna” ne voivat aiheuttaa päinvastaisen efektin. Niihin kannattaakin siis suhtautua varauksella. Tuulilasin, kuten muutkin sisälasit saa helpoiten puhtaaksi sisäpuolelta kuivalla mikrokuituliinalla.

Ilmansuodatin voi unohtua, ellei sitä vaihdeta huollossa.

Raitisilmasuodatin ilmoittaa vaihdon tarpeesta tunkkaisella tuoksulla sisätiloissa. Kehno sisäilma on kuitenkin merkki siitä, että vaihdon olisi voinut suorittaa jo aiemmin. Sivuoireena voi olla helpommin huurtuvat ikkunat kylmemmillä keleillä.

Useimmissa autoissa raitisilmasuodatin on varsin helposti saavutettavissa. Automallista riippuen vaihto vaatii joko konepellin avaamisen tai hetken matkustajan jalkatilassa. Jos suodatin on sisätilassa, se voi vaatia joidenkin sisustan paneelien irroitusta. Silloin kannattaa olla tarkkana, että mahdolliset muoviset kiinnitysruuvit eivät napsahda poikki.

Joissain autoissa, kuten Tesloissa voi olla myös toinen, hieman raskaamman luokan ilmansuodatin. Selvitä siis omankin autosi kohdalla, onko suodattimia useita ja mikä niiden suositeltu vaihtoväli on. Usein se vaihdetaan osana auton vuosihuoltoa, mutta tilanne kannattaa silti tarkastaa.

Syksyn sadekelit voivat yllättää autoilijan.

Kuivalla kelillä kulunutta ja hyväkuntoista kesärengasta voi olla vaikea erottaa toisistaan näppituntumalla. Kelien viiletessä ja vesimäärän lisääntyessä tiellä huonolla renkaalla ajaessa auto voi pahimmassa tapauksessa lähteä lapasesta.

Kesärenkaiden minimiurasyvyys on oltava vähintään 1,6 millimetriä. Vesiliirron uhka on kuitenkin merkittävästi kohonnut kun urasyvyys tippuu alle neljän millimetrin. Loppukesästä onkin hyvä hetki tarkastaa, kannattaako kesärenkaat uusia jo etupainotteisesti ensi kautta varten, jotta syksyn keleillä on turvallista ajaa. 

Talvirenkaiden vaihtosesonki ei ole ehtinyt alkaa, joten sekä kesärenkaita, että talvirenkaita voi saada vielä edullisempaan hintaan, verrattuna tilanteeseen parin kuukauden päästä.

Tarkasta myös rengaspaineet kelien viilentyessä, sillä ilmanpaineet laskevat kylmemmillä keleillä. Oikeat paineet löydät esimerkiksi autosi ohjekirjasta.

Edellä mainitut asiat tarkastamalla voit ajella turvallisin mielin syksyllä

Suorittamalla nämä pienet ja helpot huoltotoimenpiteet teet autoilustasi huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa. Autosi pysyy otteessasi paremmin ja näet eteesi kirkkaasti – ainakin jos autosi valoteho on kunnossa.

Syksyn mukana saapuu pimeys ja ajovalojen merkitys korostuu. Lisävaloilla voit tuoda nykyiseenkin autoosi lisää tehoa valoihisi, mutta oletko haaveillut adaptiivisista ajovaloista, jotka sammuttavat pieniä osioita valoista vastaantulevan liikenteen mukaisesti? 

Yli 3 500 auton valikoimastamme löydät varmasti sellaisen ajokin, jonka valoteho on omaan makuusi sopiva!