Artikkelit – 30.05.2024 Päivitetty – 06.06.2024

Auton katsastaminen – milloin ja kuinka usein se pitää tehdä?

Suomalainen katsastuskulttuuri herättää monenlaisia tunteita autoilijoissa. Osa pitää sitä turhana rahastuksena, mutta sen ansiosta teillämme liikkuvat autot ovat keskimääräistä turvallisempia, huolimatta autokantamme melko korkeasta iästä. 

Milloin auto pitää katsastaa ensimmäisen kerran?

Auton ensimmäinen katsastus määräytyy sen käyttöönottopäivän mukaan. Ensimmäinen katsastus on suoritettava neljän viimeistään neljän vuoden kuluttua sen käyttöönottopäivämäärästä. 

Esimerkiksi:
Jos auton käyttöönottopäivä on 1.1.2023, auton ensimmäinen katsastus on tehtävä viimeistään 1.1.2027.

Kuinka usein auto pitää katsastaa ensimmäisen kerran jälkeen?

Katsastusväli määräytyy ensimmäisen katsastuskerran jälkeen auton iän mukaan. Käytännössä auton kymmenvuotispäivään saakka auto täytyy katsastaa viimeistään joka toinen vuosi.

Kun kymmenen vuotta käyttöönottopäivästä on kulunut, auto täytyy katsastaa sen jälkeen joka vuosi.

Museoikäisiä autoja ei kuitenkaan tarvitse hurautata joka vuosi katsastuskonttorille, sillä yli 40 vuotiaille autoille myönnettiin vuonna 2020 uuden lainsäädännön ansiosta kahden vuoden katsastusväli.

Esimerkki:
Kyseisen lainsäädännön käyttöönottovuonna 2020 auto, joka on otettu käyttöön vuonna 1979 ja sitä vanhemmat autot on voinut katsastaa kahden vuoden välein.

Lue tarkemmin auton katsastusväleistä Traficomin sivuilta.

Milloin ja missä auto pitää katsastaa?

Auton tarkka katsastuspäivämäärä, tai oikeastaan katsastusväli ja viimeinen päivä määräytyy sen hetken myötä, jolloin olet autoa viimeksi käyttänyt katsastettavana. 

Jos olet käyttänyt autoa katsastuksessa esimerkiksi 12.8.2023 ja autosi on yli kymmenenvuotias, sinun tulee katsastaa se uudestaan viimeistään 12.8.2024. Tarkan viimeisen katsastuspäivän näet katsastuksen yhteydessä saamastasi rekisteriotteesta, tai Traficomin asiointipalvelusta.

Auton voi katsastaa millä tahansa Traficomin hyväksymällä katsastustoimipaikalla.

Mitä katsastuksessa tarkastetaan?

Katsastuskonttorin tarkistuslista on pitkä ja varsin tarkka. Läpikäynnin kohteena on etenkin turvallisuuteen ja auton rakenteeseen liittyvät asiat, esimerkiksi jarrut, sekä korin ja alustan kunto.

Jos tiedät, että autossasi on vikaa ja katsastus on lähenemässä, katsastuskäynti, hylkäys ja uudelleenkatsastus voi tulla usein halvemmaksi kuin auton vikojen diagnosointi merkkiliikkeessä. Se on siis hyvä keino tehdä autolle kuntotarkastus korjaamoa varten.

Mitä minun pitää tehdä jos autoni hylätään katsastuksessa?

Saat hylkäyksen yhteydessä tarkan syyn, miksi autosi on hylätty katsastuskonttorin toimesta. Sen avulla sinun on helppo korjauttaa autosi kuntoon ja tulla uudelleenkatsastukseen samalle konttorille. Sinulle annetaan määräaika, jonka sisällä sinun tulee esittää autosi korjattuna katsastuskonttorille.

Pienemmistä vioista voidaan antaa huomautuksia tai korjauskehotuksia, mutta ne eivät välttämättä johda auton hylkäämiseen.

Mitä poikkeuksia katsastusaikaväleissä on?

Jos teet autoosi merkittäviä rakenteellisia muutoksia alustaan tai moottoriin liittyen, sinun tulee esittää autosi muutoskatsastettavaksi. Muutoskatsastus tehdään myös auton käyttötarkoituksen muuttuessa, jos esimerkiksi muutat farmariauton pakettiautoksi. 

Lue tarkemmin auton muutoskatsastuksesta esimerkkien kera Traficomin sivuilta.

Käytä autosi katsastuksessa ja tuo se vaihtoon!

Jos nykyinen autosi tuntuu menettäneen hohtonsa, tai se on nykyiseen käyttötarpeeseesi vääränlainen, tuo auto katsastuskonttorilla käynnin jälkeen meille vaihtoon!

Yli 3000 auton valikoimastamme löydät varmasti sinulle sopivan auton. Eikä sen tarvitse löytyä samalta paikkakunnalta, sillä toimitamme toisesta myymälästä sinua kiinnostavan auton lähimmälle Sakalle jopa 24 tunnin sisällä!

 

 

Artikkelin tiedot ovat olleet ajantasaiset kirjoitushetkellä. Tarkista ajantasaisimmat tiedot tarvittaessa Traficomin sivuilta.