Uutiset – 26.04.2021

Ilmarinen ja Elo omistajiksi Suomen Autokauppa -konserniin – hallituksen puheenjohtajaksi Mammu Kaario

Ilmarinen ja Elo omistajiksi Suomen Autokauppa -konserniin – hallituksen puheenjohtajaksi Mammu Kaario

Työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Elo sijoittavat Suomen voimakkaimmin kasvavaan vaihtoautojen vähittäiskauppaketjuun Sakaan. Sijoitus vahvistaa Suomen Autokauppa -konsernin (Saka) omistusrakennetta ja hallitustyöskentelyä, mikä luo erinomaisen pohjan yhtiön kansainväliselle laajentumiselle ja kasvustrategian toteuttamiselle.

Vuonna 2015 perustettu Saka on Suomen nopeimmin kasvava vaihtoautoihin keskittynyt autokauppa. Yhtiö erottuu kilpailijoistaan tehokkaalla ja tunnistettavalla konseptillaan ja asiakaspalvelullaan. Saka haluaa tehdä asiat eri tavalla kuin kilpailijansa uudistaen suomalaista autokauppaa intohimolla, asiantuntemuksella ja nöyrällä palveluasenteella.

Omistusjärjestelyn yhteydessä Sakan hallituksen puheenjohtajaksi on nimetty kokenut hallitusammattilainen Mammu Kaario. ”Saka on lyhyessä ajassa saavuttanut johtavan aseman Suomen käytettyjen autojen kaupassa. Nyt muodostettava uusi omistuspohja mahdollistaa strategian entistä määrätietoisemman toteuttamisen ja kasvun jatkumisen sekä Suomessa että ulkomailla”, Kaario kertoo.

”On hienoa nähdä, että Ilmarinen ja Elo lähtevät mukaan tukemaan kasvutarinaamme. Yhtiön kasvattaminen ja autokaupan uudistaminen ovat keskeisiä tavoitteitamme, joita lähdemme nyt yhdessä toteuttamaan”, Sakan toimitusjohtaja Eero Poukkula toteaa.

“Olemme innoissamme mahdollisuudesta sijoittaa Sakaan ja samalla tukea yhtiötä sen seuraavassa kasvuvaiheessa. Osaava ja sitoutunut johto omistaa selkeän enemmistön yhtiöstä, ja Saka on pystynyt luomaan lyhyessä ajassa tunnetun brändin sekä kasvamaan nopeasti. Erityisen vaikutuksen meihin teki yhtiön vahva asiakaslähtöisyys sekä henkilöstötyytyväisyys, ja pyrimme yhtiön kanssa jatkossakin siihen, että asiakkaille ja henkilöstölle tarjotaan paras mahdollinen kokemus toimialalla”, Ilmarisen salkunhoitaja Ilja Ripatti sanoo.

”Tässä vaiheessa Sakan elinkaarta on Elolle luonteva vaihe tulla mukaan yhtiön omistajaksi. Odotamme mielenkiinnolla pääsevämme yhteistyössä muiden omistajien kanssa osaksi Sakan kehitystarinaa. Yhtiön liiketoimintaa ohjaava ”lite bättre” kuvaa mielestäni varsin osuvasti yhtiön tapaa tehdä liiketoimintaa”, Elon sijoituspäällikkö Kari Lehtonen toteaa.

Sijoituksen jälkeen Ilmarinen ja Elo omistavat Suomen Autokauppa -konsernista yhteensä noin 19 %. Loput yhtiöstä omistaa Poukkulan perhe ja muu yhtiön operatiivinen johto.

LISÄTIETOJA

Saka, Eero Poukkula, toimitusjohtaja, eero.poukkula@saka.fi, puh. 044 056 5822
Ilmarinen, Ilja Ripatti, salkunhoitaja, ilja.ripatti@ilmarinen.fi, puh. 050 327 7327
Elo, Kari Lehtonen, sijoituspäällikkö, kari.lehtonen@elo.fi, puh. 050 464 7774 

Saka 
Vuonna 2015 perustettu Saka on Suomen toiseksi suurin vaihtoautoihin keskittynyt vähittäiskaupan ketju ja alan nopeimmin kasvava toimija. Saka uudistaa suomalaista autokauppaa intohimolla, asiantuntemuksella ja nöyrällä palveluasenteella. Yhtiön liiketoimintamallissa yhdistyvät monipuoliset digitaaliset kaupankäynnin kanavat, maanlaajuinen 21 autoliikkeen myymäläverkosto sekä laaja valikoima laadukkaita käytettyjä autoja ja integroituja palveluja. Toimintaa kehitetään jatkuvasti niin, että palvelukonsepti vastaa asiakkaiden tarpeita tehden auton ostamisesta mahdollisimman helppoa ja vaivatonta. Vuonna 2020 Sakan liikevaihto kasvoi noin 360 miljoonaan euroon ja liikevoitto oli 25,9 miljoonaa euroa. Saka on myynyt perustamisensa jälkeen lähes 70 000 käytettyä autoa, joista yli 24 600 myytiin vuonna 2020. www.saka.fi

Ilmarinen
Ilmarinen sijoittaa tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme lähes 1,2 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on yli 50 miljardin euron sijoitusvarallisuus. www.ilmarinen.fi

Elo
Elo on suomalainen työeläkevakuutusyhtiö. Työeläkevarat on hyvin hajautettu sekä kansainvälisesti että eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat perustan kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin. Elon sijoitusomaisuus on 26 miljardia euroa vuoden 2020 lopussa. www.elo.fi